Over de Circle of Hope


Hoe is de Circle-of-Hope ontstaan:

Na de geboorte van mijn zoon, 17 jaar geleden, was er nog weinig informatie te vinden over FAS/D en liep ik tijdens onze zoektocht naar de juiste zorg tegen onwetendheid binnen de hulpverlening aan.

Op internet kwam ik de FAS Stichting wel tegen, een website vol informatie en ervaringsverhalen. Er werd naar mijn verhaal geluisterd, ik kreeg advies voor de eventuele stappen en keuzes die ik kon maken en het allerbelangrijkste ik voelde geen oordeel tussen de gesprekken die we voerden. Ook kwam ik in contact met andere ouders, dit waren adoptie en pleegouders. Als biologische moeder miste ik iets in die contacten.

In 2012 ben ik met de FAS Stichting naar The Second European Conference on FAS/D in Barcelona geweest. Ik mocht daar mijn verhaal vertellen en maakte kennis met biologische moeders uit andere landen. In Amerika en Engeland bestonden al groepen voor alleen biologische moeders en die werden als zeer waardevol ervaren. Mijn zoon is in 2005 geboren en voor het eerst ontmoete ik moeders die ik niets hoefde uit te leggen en begrepen wat ik voelde.

In samenwerking met de FAS Stichting werd de Circle-of-Hope Nederland opgericht.

Het doel van de Circle-of-Hope is verbinden, je staat er niet alleen voor. Het is een veilige plek om verhalen, verdriet, zorgen, mijlpalen en tips te delen. Een luisterend oor kan al zoveel betekenen en we kunnen van elkaar leren. Dit kan in de vorm van mail contact, telefonisch, ontmoetingen en de besloten geheime facebook groep.

Het vooroordeel dat alcoholschade tijdens de zwangerschap alleen bij alcohol verslaafde moeders voorkomt wil ik ook direct ontkrachten door situaties van vrouwen te beschrijven die contact met de Circle-of-Hope hebben gezocht:

- Vrouwen die niet wisten dat ze zwanger waren het eerste trimester.

- Vrouwen die al een tijd zwanger probeerde te worden maar steeds een negatieve test hadden, toch weer zijn gaan drinken ondanks hun kinderwens en later een positieve test bleken te hebben.

- Vrouwen met een verslavingsachtergrond die na jaren de link kunnen leggen tussen hun alcohol gebruik en de zorgen die ze hebben omtrent hun kind. Vaak omdat de kinderen niet mee kunnen komen op school. (dit speelt natuurlijk ook bij moeders die geen verslavingsverleden hebben)

- Vrouwen die stiekem dronken tijdens hun zwangerschap, die zich ervan bewust waren dat de omgeving het niet goed zou keuren. De redenen lopen dan uiteen van bij de vorige zwangerschap ging het ook goed, een glaasje kan de stress tijdens de zwangerschap verminderen, mijn moeder dronk ook tijdens de zwangerschap en met mij is ook niets mis.

- Vrouwen die niet bekend wilde maken dat ze zwanger waren en een glaasje meedronken omdat het anders zou opvallen als ze niet mee zouden drinken.

- Vrouwen die voordat ze zwanger werden medicatie gebruikte. Meestal rustgevende of slaap medicatie. Tijdens de zwangerschap was er toch behoefte aan een vorm van ontspanning en werd de medicatie vervangen door alcohol. Dit omdat ze dachten dat dit minder schadelijk zou zijn. Dit gebeurde ook met drug vervangen voor alcohol. Helaas gebeurde dit ook wel eens op advies van de verloskundige, een glaasje zou minder schadelijk zijn als stress voor de baby.

- Vrouwen met actuele verslavingsproblematiek/afhankelijkheid/gewoonte drinken.

© Circle of Hope 2023 - Alle rechten voorbehouden.
Dit initiatief wordt ondersteund door de FAS Stichting.